Forum o pirotechnice
Karmelek
Karmelek jest zwyczajną mieszaniną saletry potasowej i cukru najlepiej w stosunku 66/34 ( wagowo ). Nie jest to jak mówi większość stron wyższa szkoła jazdy, lecz jego uzyskanie wiąże się z dość dużym ryzykiem. Otrzymanie karmelku polega bowiem na roztopieniu mieszanki KNO3/Cukier w proporcjach podanych powyżej. Jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać wszystko bezpiecznie, czytaj dalej ...
Co będzie potrzebne:
* mały metalowy kubek, najlepiej z drewnianą rączką.
* drewniana łyżeczka, lub patyk ( do mieszania ).
* palnik acetylotlenowy, lub małe ognisko
* jakaś foremka.
Sposób przyrządzania :
Przygotowujemy mieszankę KNO3/Cukier 60/40. Nie robimy tego w domu, więc gdy mieszanka jest gotowa, udajemy się w ustronne miejsce, gdzie nikt nam nie będzie przeszkadzał. Jeśli posiadamy palnik to wszystko OK., jeśli nie to rozpalamy sobie małe ognisko. Gdy posiadamy już źródło ognia stawiamy nasz kubeczek, z mieszanką w środku, nad płomień. Jedynym niebezpieczeństwem podczas procesu karmelizacji jest możliwość zapłonu karmelki, dlatego też od razu rozpoczynamy mieszanie naszą łyżeczką, lub patykiem, mieszać musimy przez cały proces karmelizacji, nie spuszczamy z oczu naszej mieszanki !!! Gdy zacznie przybierać kolor karmelu ( jasno brązowy ) odciągamy kubek na bok i wylewamy karmel z kubka do jakiejś foremki. Karmel wylewamy dosyć szybko, gdyż bardzo szybko twardnieje, a jego wyskrobywanie z kubka nie jest niczym przyjemnym. I tak oto mamy karmelek !
THE END.
Offline